KOMMENTAR

Nidarosdomen

Kong Olavs øks

Teolog Gyrid Gunnes vil fjerne Olavs-øksene i Den norske kirkes logo. Med dette foreløpig siste utslaget av «kirkelig wokeness» vil hun løse et problem som ikke finnes, på vegne av døde mennesker hun ikke kjenner.

Publisert Sist oppdatert

Som kristen har jeg aldri vært entydig positiv til vekkelsesbevegelser. Kirkens gamle dogmer er problematiske nok, om ikke nye predikanter på hvert nes skal innføre sine egne. Før man vet ord av det, løper trofaste disipler av gårde med de nye, uprøvde læresetningene og setter dem i alskens uforstandig bruk.

Teolog og doktorgradsstipediat i diakoni Gyrid Gunnes har funnet sine nye dogmer hos statuestormere og Black Lives Matter. Nå vil hun anvende de nye trossetningene ikke bare på den amerikanske eller norske minneskulturen knyttet til slaveri, kolonitid og rasisme, men også på Den norske kirkes fjerneste fortid: Olav den hellige.

I Vårt Land skriver Gunnes at Olav var ikke først og fremst hellig, men først og fremst en verdslig maktkonge, som kjempet for territorium og posisjon. Og hvordan så egentlig hans seierrike tap på Stiklestad ut fra et religiøst minoritetsperspektiv? «Hva skjer da med Olavssagaen, hvis det lyttende jeg-et er norrøn-troende?» spør hun.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS