NYHET

– Det er helt klart at Norges Bank ikke kan påvirke energiprisene, men vi kan motvirke at dette skaper en periode med vedvarende høy inflasjon

Økte energipriser gir norsk økonomi et kostnadssjokk. Bør sentralbanken respondere med rentehevinger på prisendringer som ligger utenfor bankes kontroll?

Publisert

Det siste året har renten steget fra historisk lave nivåer. Styringsrenten har økt hele fem ganger i 2022 fra 0,5 prosent i januar, til 2,5 prosent i skrivende stund. Norges Bank har dessuten varslet at banken mest sannsynlig vil heve renten ytterligere på neste rentemøte i desember.

Bakgrunnen for de økte rentene er enkel: «Det er høy aktivitet i norsk økonomi, og arbeidsledigheten er på et historisk lavt nivå. Prisveksten har steget videre og er klart over målet vårt på to prosent. Vi setter opp renten for å dempe prisveksten», sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache da Norges Bank annonserte siste renteheving.

Norges Bank har som oppgave å sikre lav og stabil inflasjon, definert som en prisvekst som over tid er nær 2 prosent. Samtidig skal banken bidra til at flest mulig er i jobb og til en stabil økonomisk utvikling over tid. Historisk sett innebærer dette at sentralbankenes rentesetting forsøker å balansere målet om lav og stabil prisvekst opp mot det generelle aktivitetsnivået i økonomien.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS