Bjørn Brandtzæg eier 67 prosent av Photoncycle, og vil gjøre det mulig å lagre solenergi til vinteren. Produktet vil først være klart for markedet i 2027, men han betaler allerede formuesskatt. Skattesystemet kunne ikke vært dårligere, sier han til Minerva.

Skal redde verden, men alt går til skatt

– Jeg tjener 1 million nå. Jeg betaler en halv million i inntektsskatt. Og så betaler jeg en halv million i formuesskatt og sitter igjen med akkurat null, sier Bjørn Brandtzæg. Selskapet hans skal gjøre det mulig å lagre solenergi til vinteren.

Publisert

Bjørn Brandtzæg fikk en idé: Å magasinere solenergi fra taket slik at overskuddet fra varme sommerdager kan lagres under huset og hentes frem høst og vinter, når det er mest behov for det.

Produktet er ennå ikke ferdig, så han har ikke inntekter. Men siden han har fått inn eksterne investorer, må han betale formuesskatt. Ligningsverdien av selskapet Photoncycle blir i 2024 60–70 millioner kroner, ifølge Brandtzæg. Formuesskatten for hans eierandel på to tredjedeler blir rundt en halv million kroner i året.

Selv er han opprinnelig siviløkonom, med mastergrad fra USA. I 2019–2020 var han visiting fellow ved MIT. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS