NYHET

Stormen rundt WHOs koronahåndtering er bare er nok et eksempel på at en tiltagende rivalisering mellom Kina og USA, der internasjonale organisasjoner har blitt en slagmark, mener IFS-forsker Øystein Tunsjø.

WHO blir offer for en tiltagende rivalisering mellom stormaktene

– Det at Trump stanser overføringene til WHO er selvfølgelig svært uheldig. Men utviklingen er ikke overraskende, mener IFS-professor Øystein Tunsjø.

Publisert Sist oppdatert

WHO har den seneste tiden stått i hardt vær. Organisasjonen har lenge blitt anklaget for å ha vært for lite konfronterende overfor Kinas tidlige håndtering av koronaviruset, og at dette har medvirket til at viruset har kunnet utvikle seg til en global pandemi.

Kritikken har ikke blitt mindre etter at taiwanske helsemyndigheter nylig publiserte en gjennomgang, der det fremkommer at Taiwan allerede i desember varslet om at de hadde informasjon som viste at koronaviruset smittet mellom mennesker.

Kritikken om at organisasjonen skal ha en politisk slagside til Kinas fordel, står dessuten bak president Donald Trumps beslutning tirsdag om å stanse USAs overføringer til WHO, i påvente av en gjennomgang av organisasjonens håndtering av epidemien.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS