Terje Emberland.

Den autoritære forlokkelse

Donald Trump er absolutt ingen fascist, mener Terje Emberland, men han har klare likhetstrekk med mannen som forsøkte å starte et fascistisk parti i Norge i 1927.

Publisert Sist oppdatert

En usikker tid med økende motsetninger mellom folket og elitene. En karismatisk leder med en broket fortid, som utfordret hele det politiske systemet med sine slagord og ablegøyer. En ny bevegelse som vil være røsten for alle dem som føler at verden går av hengslene. Vi har vært der før.

Historiker Terje Emberland, som i dag arbeider som forsker på HL-senteret, beskriver i boken Da fascismen kom til Norge (2015) forsøket på å starte et fascistisk parti i Norge, lenge før Quisling og Nasjonal Samling. Tidligere har han beskrevet den radikale delen av den norske nasjonalsosialismen i Religion og rase og Det ariske idol, forsket på SS-politikk i Norge under okkupasjonen og både skrevet og redigert skrifter om høyreekstremismens ideer.

På oppstartsmøtet den 27. mai 1927 var flere samfunnstopper fra borgerlig side til stede. Mange trolig mer av nysgjerrighet enn fordi de ønsket et nytt parti. Men kampen mot "det parlamentariske kaos" og kravet om den sterke mann, hadde klangbunn langt inn i de etablerte partiene. I spissen for de norske fascistene stod Karl Meyer, en overklassegutt, eventyrer og karismatisk taler hvis far hadde vært sentral i Det norske arbeiderparti, og hvis bror tilhørte partiets fremste intelligentsia.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS