NYHET

Wuhans virologiske institutt

Laboratoriene i Wuhan gjennomførte viruseksperimenter med dårlig sikkerhet

– Dette reduserer jo ikke akkurat sannsynligheten for laboratorielekkasje som bakgrunn for pandemien, uttaler professor i medisin ved UIO Stig Sophus Frøland om funnene.

Publisert Sist oppdatert

Samtidig som helsemyndigheter fra alle verdens land denne uken samles til WHOs årskonferanse, World Health Assembly, i Geneve, fortsetter hittil lite kjente dokumenter å dukke opp som reiser nye spørsmål om Wuhans viruslaboratoriers rolle som mulig opphavsted for koronapandemien. Et av mange temaer som vil bli diskutert ved årets konferanse, er styrking av biosikkerhet i laboratorium, men denne debatten vil nå skje i et ekstremt anstrengt politisk klima.

I går omtalte Wall Street Journal opplysninger fra amerikansk etterretning om sykdom ved Wuhans virologiske institutt i november 2019. Opplysningene har vært omtalt tidligere, men denne gangen er det mer kjøtt på beina: Det vises til notat som inneholder konkrete etterretningsopplysninger om at tre ansatte ved instituttet ble innlagt på sykehus med symptomer som er forenlig med Covid-19. Kina har allerede avfeid de amerikanske påstanden om syke labansatte som «regelrette løgner».

I tillegg har flere ledende amerikanske eksperter på virologi, biosikkerhet og genetikk nylig tatt til ordet for å granske Kinas laboratorier som mulig opphavssted for pandemien. Blant dem finner vi blant annet Ralph Baric. Han er en tidligere samarbeidspartner for Wuhans virologiske institutt og verdensledende autoritet innen forskning på koronavirus. Direktør ved National Institute of Allergy and Infectious Diseases Anthony Fauci – som også har fungert som koronarådgiver for både Donald Trump og Joe Biden – har også uttalt seg i tilsvarende ordlag som Baric.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS