NEKROLOG

Egil A. Wyller (1925-2021)

Til minne om Egil A. Wyller

Publisert Sist oppdatert

Norges betydeligste filosof, Egil A. Wyller, døde lørdag 6. mars, nær 96 år gammel. Den gamle Arne Næss ble riktignok omtalt som landets «nasjonalfilosof» og ble en TV-kjendis med talent for uhøytidelig skravling og ablegøyer. Slikt var fjernt for Wyller, som til gjengjeld skrev Enhet og annethet, (Dreyer forlag, 1981, tysk utgave 2003).

Enhet og annethet kan nok regnes som hovedverket i norsk filosofi og er en sjeldenhet også internasjonalt. Wyller viste at det ennå er meningsfullt å skrive i platonsk ånd. Verket er historisk, prinsipielt og systematisk, men byr også på overraskende digresjoner, pussige innfall og personlige opplevelser. Det er et filosofisk overflødighetssystem. Den som mangler innsikt i det teologiske aspektet ved en skjebnesvanger hendelse i Europas historie, nemlig bruddet mellom Konstantinopel og Roma i 1054, kan bli opplyst i Enhet og annethet. Eller er du mer interessert i kjærlighetens fire dimensjoner? Du søker ikke forgjeves i Wyllers verk.

Han utga vesentlig mer. Allerede Tidsproblemet hos Olaf Bull. Et eksistensfilosofisk bidrag (1959) var noe nytt her i landet, og vakte oppmerksomhet. Såvidt jeg vet er poesi og filosofi ikke senere blitt samskuet like dristig. Så kom flere lesverdige essaysamlinger, og i senere år, som pensjonist, presterte han en skriftserie som omfatter ikke mindre enn 20 bind. Forlagene Spartacus og Andresen & Butenschøn gikk sammen om dette og skal ha honnør for en så stor satsing.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS