Emmanuel Macron har 'et nært forhold til Liszt'. De færreste norske politikere er helt der.
Emmanuel Macron har "et nært forhold til Liszt". De færreste norske politikere er helt der.

Politikere bør like Kygo eller være dårlige i engelsk

Emmanuel Macron er dannet til fingerspissene. Erna Solberg har dysleksi. Det sistnevnte vitner om et mer velfungerende samfunn.

Publisert Sist oppdatert

Forut for det franske presidentvalget ble Emmanuel Macron intervjuet om kulturpolitikk på nettstedet Classiquenews.com. Intervjuet er gjennomsyret av troen på den kulturelle dannelsens saliggjørende effekt, og på at det offentlige må ta ansvar for å spre saligheten ut til folket. Den senere valgvinneren forteller for eksempel om hvordan han ønsker å iverksette programmer for å gi folk smak og lyst på kultur fra de er små av, og hvordan kulturen må brukes til å styrke den europeiske fellesskapsfølelsen. Til slutt svarer Macron på et spørsmål om sin egen musikksmak:

«Som De kanskje vet, er jeg spesielt svak for pianomusikk – jeg har selv spilt det mye og forsøker fortsatt å spille når jeg har tid. Schumanns verker innehar en spesiell plass: de bærer frem bilder og stemninger som jeg ikke finner noe annet sted, med en unik variasjon av toner. Jeg har likeledes et nært forhold til Liszt, denne store og moderne europeeren som var resolutt forankret i tradisjonen: Gløden i ‘Pilgrimsår’ forblir intakt etter alle disse årene.»

Intervjuet fikk meg til å tenke på hva slags politikere vi egentlig ønsker oss. Det må da være ypperlig å bli ledet av en politiker som Macron, en mann som er dannet og intellektuell til fingerspissene, og som elegant veksler mellom å diskutere klassisk musikk og å dele podium med den svært teoretisk anlagte samfunnsviterlegenden Jürgen Habermas?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS