KOMMENTAR

Et nytt utvalg, med håndplukkede jurister skal forsøke å løse rusproblemet for justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl.

Bevis at du har rusproblemer!

For hvis påtalemyndigheten kan bevise at du virkelig, virkelig ikke har noen som helst problemer knyttet til rusbruken din – da må du i kasjotten. Logisk, ikke sant?

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen satte forrige uke ned et nytt utvalg for å løse en floke den har skapt helt selv: Våren 2021 gikk Senterpartiet og Arbeiderpartiet sammen med Fremskrittspartiet for å torpedere Bent Høies rusreform, som ville avkriminalisert bruk av narkotika.

Det var på mange måter paradoksalt. Det hadde lenge vært bred enighet på Stortinget om behovet for en omfattende rusreform – fordi det rett og slett gir lite mening å straffe rusavhengige mennesker for bruk og besittelse av rusmidler. Selv Senterpartiet bedyret at de ikke vil straffe «tunge rusavhengige». Arbeiderpartiet hadde allerede på forhånd programfestet delvis avkriminalisering for tunge rusbrukere.

Problemet var i første omgang at det juridisk ikke er enkelt å skille mellom tunge rusbrukere, rusavhengige og rekreasjonsbrukere. Solberg-regjering hadde nedsatt et rusreformutvalg som blant annet hadde vurdert nettopp det spørsmålet, og funnet det uhensiktsmessig. Derfor var det klart at det å si nei til Solberg-regjeringens forslag ville innebære en stor forsinkelse av et reformarbeid det egentlig var enighet om, uten at utfordringen ved å gjennomføre i praksis det skillet Senterpartiet og Arbeiderpartiet ønsket seg, ville forsvinne.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS