NYHET

I Tyskland har russiske propagandamedier de siste ukene vært fulle av artikler om hvordan mangel på russisk gass vil ramme industrien og føre til massearbeidsledighet. Her fra et møte mellom Russlands president Vladimir Putin og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz 15. februar i år.

Sanksjoner og gass-elefanten i rommet

Vestlige sanksjoner er i ferd med å ramme Russland hardt både militært og økonomisk. Gassimporten går imidlertid som før, og lite tyder på at Europa vil klare å venne seg av med russisk gass med det første.

Publisert

Mens tyngdepunktet i krigen mot Ukraina har flyttet seg til øst, begynner Russland å merke konsekvenser av sanksjonene fra USA og EU.

Eksportrestriksjoner på mikrochiper og andre elektroniske komponenter har ført til at den russiske hæren er i ferd med å gå tomme for høyteknologiske våpen. Dermed er de nødt til å basere seg på mer gammeldags, mindre treffsikker ammunisjon som er potensielt dødeligere for ukrainske sivile, men også lettere å stanse.

Behovet skal allerede være så stort at man har begynt å ta mikrochiper fra oppvaskmaskiner og kjøleskap. Enkelte har til og med hevdet at dette kan være noe av bakgrunnen for den storskala-plyndringen av ukrainske hjem som vi har sett i okkuperte områder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS