Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

Høyre dreper handlingsregelen

Når Erna Solberg argumenterer for at 15 milliarder til nytt regjeringskvartal og 4 milliarder til ny fregatt, er store og uforutsette utgifter, er dette rett og slett feil.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke fulgte statsminister Erna Solberg etter Høyres finanspolitiske talsmann Henrik Asheim og bekreftet at regjeringen ser på hvordan prinsippet om at staten er selvassurandør, (forsikrer seg selv) kan benyttes til å føre penger utenom handlingsregelen og inn på statsbudsjettet.

Bakgrunnen er at regjeringen ser etter friske penger til å erstatte fregatten Helge Ingstad og å bygge nytt regjeringskvartal.

At staten er selvassurandør er et fint prinsipp. Det ville være vanskelig for staten å forsikre eiendeler som regjeringskvartalet eller fregatten Helge Ingstad.  Samtidig har staten bedre økonomiske forutsetninger for bære denne risikoen enn noe privat forsikringsselskap. Akkurat hvorfor dette skulle lede til at man skal utfordre handlingsregelen, er man nødt til å være kommunikasjonsrådgiver, og ikke økonom for å forstå.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS