Regjeringen makter ikke å regjere

Stortinget instruerer regjeringen mer enn noensinne. Noen mener det kommer av en uansvarlig opposisjon, men det er regjeringens ansvar å regjere.

Publisert Sist oppdatert

Denne helga skreiv Kristin Clemet i Aftenposten at «Stortinget har [...] aldri vært mer aktivistisk enn det er nå». Bakgrunnen var at Stortinget for tida vedtar en enorm mengde såkalte anmodningsvedtak. Anmodningsvedtak kan sees på som at Stortinget vedtar generelle instruksjoner til regjeringa, som for eksempel at de skal utrede en sak.

Forrige gang problemstillingen ble diskutert var under forrige mindretallsregjering, Bondevik II, da antallet anmodningsvedtak var 200-300 per år. Antallet er nå 400-500 per år.

Clemet skal ha ros for å sette saken på dagsorden. Det er utvilsomt nødvendig å diskutere betydningen av at regjeringen i så stor grad styres av Stortinget. En utstrakt bruk av anmodningsvedtak vil bety at maktfordelingsprinsippet snus på hodet, som Clemet skriver, og at Stortinget på sett og vis blir den utøvende makten, med statsrådene som politisk valgte administrasjonssjefer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt årsabonnement til kr 999,-

Bestill her

Digitalt månedsabonnement til kr 119,-

Bestill her

Full pakke: digitalt årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-

Bestill her

Bli støtteabonnent: Få digital tilgang og tidsskrift, og støtt Minerva med kr 3000,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS