SINTEF-forskningsleder Vibeke Stærkebye Nørstebø mener at kritikerne ikke forstår beregningene.

– Rapportens problemstilling er kjempeinteressant, men rapporten kan ikke si oss noe om den. Den minner om en veldig enkel bacheloroppgave som hadde fått en dårlig karakter.

SINTEF har kommet med en reviderte utgave av rapporten om forholdet mellom konsum og naturinngrep. NMBU-professor Espen Gaarder Haug er ikke fornøyd. SINTEF mener på sin side at kritikerne ikke forstår beregningene.

Publisert Sist oppdatert

Etter at høgskolelektor i økonomi Øystein Sjølie kritiserte det han mente var «grunnleggende»  feil ved en SINTEF-rapport om forholdet mellom konsum og naturinngrep, erkjente SINTEF at «rutinene sviktet» og lovet en oppdatert rapport. SINTEF sa allerede da at konklusjonene ville bestå.

Den oppdaterte rapporten er nå kommet – og SINTEF mener at alle faktiske feil er korrigert. Og konklusjonen består. 

Men flere av de kritiske innvendingene til Sjøli har imidlertid ikke ført til korreksjoner. Ett eksempel er at tall – hentet fra SSB – på husholdningers klessøppel er et par hundre gram i året per capita, og det har det vært mer eller mindre siste tiår, etter å ha falt med 95 prosent fra 2011 til 2012. Dette bruddet peker mot store svakheter i bruk av disse tallene – for bruddet (og variasjonen i den alternative kalkuleringen) er ikke diskutert i dybden i rapporten. Det er noe SINTEF i den oppdaterte rapporten delvis tilkjennegir når de understreker at SSBs metode for å måle avfallet har endret seg over tid. Men likevel beholdes grafen – og det er, mildt sagt, uklart hvorfor, mener Espen Gaarder Haug, professor i finans ved Handelshøyskolen ved NMBU.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS