SPALTIST

Sintef har påtatt seg å regne på hvordan forbruksveksten påvirker utryddelsen av arter. Rapporten har valgt varegruppen klær og skotøy, som står for 3 prosent av det norske avtrykket, uten å begrunne det.

Sjokkerende mange feil i rapport av Sintef

Sintef har forsøkt å regne på hvor store naturinngrep norsk konsum fører til for Naturvernforbundet. Det har de ikke fått til. Ikke i nærheten.

Publisert

De fleste vil være enige i at det er mye menneskelig verdiskaping som fører til naturinngrep, og at naturinngrepene kan føre til at arter blir utryddet. Men hva er de kvantitative sammenhengene? Hvor store blir inngrepene av en bestemt aktivitet, når man regner seg gjennom verdikjeden? Hvor store blir artsutryddelsene av alt norsk privat konsum?

Det har forskningsinstituttet Sintef forsøkt å regne på, på oppdrag fra Naturvernforbundet. Naturvernforbundet har, neppe uventet, grepet svarene begjærlig: «Norsk forbruk utrydder arter» slår miljøvernorganisasjonen fast. Leder Truls Gulowsen ble også invitert til NRK for å fortelle om dette.

Rapporten fra Sintef gir imidlertid ikke grunnlag for å fastslå noe slikt. Den gir dessverre ikke grunnlag for å fastslå annet enn det finnes forskere på Sintef som ikke har de mest grunnleggende forutsetninger for å regne på det de lover sine oppdragsgivere. For i denne rapporten er det nok mer som er feil enn som er rett.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS