KOMMENTAR

Ingen virker fornøyd med EUs migrasjonskompromiss

Migrasjonspakten EU er i ferd med å vedta viser at innvandring vil stå høyt på agendaen i 2024.

Publisert

«20. desember vil gå inn i historien», sa Europaparlamentets president Roberta Metsola. Bakgrunnen var at Europaparlamentet og medlemslandene var kommet til enighet omkring rammeverket for en ny migrasjonspakt etter syv års arbeid. 

Pakten kommer på et tidspunkt hvor migrasjon igjen har begynt å seile opp som et akutt spørsmål i Europa. Som Financial Times skriver, var det 874 000 asylsøknader i EU i 2022, og 650 000 bare de første åtte månedene av inneværende år. Antallet søknader har vokst jevnt siden pandemien og er nå på et nivå som ikke har vært høyere siden flyktningbølgen i 2015/2016.

Financial Times viser til hvordan situasjonen kan få store politiske konsekvenser i Europa i tiden fremover. Geert Wilders sjokkresultat ved det nederlandske valget i høst kan bare være et forskjelv før en større rystelse. Partier som FPÖ i Østerriket, Giorgia Melonis parti i Italia og Alternativ für Deutschland gjør det sterkt på målinger. I Sverige er Sverigedemokraterna i vekst, og har stabilisert seg som større enn samarbeidspartner Moderaterna. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS