KOMMENTAR

Sentrum holder i EU, men ytre høyre har momentum nasjonalt

Om de forblir fragmentert, vil ikke høyrepopulistene få noen makt. Første sted å se om det endrer seg, er Frankrike.

Publisert

Europaparlamentsvalget utspilte seg omtrent som forventet. Ytre høyre styrket seg markant og de øvrige partigruppene tapte terreng, med unntak av EPP som fikk flere mandater enn ved forrige valg. Den krappe høyresvingen ble altså en realitet, selv om det er usikkert hvilke praktiske konsekvenser det får de neste fem årene. Det brede sentrum har fortsatt flest mandater.

Noen små jordskjelv ble det også. I Frankrike skriver president Emmanuel Macron ut nyvalg til nasjonalforsamlingen som en følge av valgnederlaget. Første valgrunde avholdes allerede 30. juni. I Belgia så statsminister Alexander de Croo seg nødt til å gå av etter valgresultatet. 

Om man ser seg rundt i de ulike europeiske landene er bildet nokså uoversiktlig. Er det egentlig noen tydelige trender her? Tre momenter er verdt å merke seg. Det første, og mest interessante, er at ytre høyre hovedsakelig gjorde det godt i land som ikke har hatt ytre høyre representert i regjering tidligere. I flere land som har hatt høyrepopulister i regjering, går disse partiene tilbake. Det andre momentet er at Skandinavia stikker seg ut. Hverken Danmark, Sverige eller Finland ga noen nevneverdig næring til populistiske partier. Og det tredje momentet er at det ikke er mulig å gi et samlet bilde for hele Europa. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS