En ødelagt russisk stridsvogn i Mariupol tidlig i invasjonen i 2022. – Det er svært viktig at Russland ikke valser ned Ukraina, sier Steinar Juel til Minerva. Sammen med andre økonomer foreslår han at Norge tar penger fra Oljefondet for å støtte ukrainernes kamp.

– Enten har ikke Ap og H forstått det, eller så vil de ikke forstå det

– Arbeiderpartiet og Høyre tok ikke ballen i det hele tatt, sier Steinar Juel om reaksjonen på forslaget om å bruke ekstraordinære inntekter til å støtte Ukraina i langt større grad.

Publisert

Forslaget til økonomene Steinar Juel (Civita), Erling Holmøy (SSB) og Kjetil Storesletten (University of Minnesota) om å ta penger fra Oljefondet i støtte til Ukraina får langt på vei støtte fra MDG, delvis støtte fra Frp, men blir først og fremst møtt med skepsis i Arbeiderpartiet og Høyre.

– Jeg skjønner at ansvarlige politikere må tenke seg om. Det bar reaksjonene til Rasmus Hansson (MDG) og Hans Limi (Frp) preg av, mens Eigil Knutsen (Ap) og Mahmoud Farahmand (H) ikke tok poenget, sier Steinar Juel.

– Det er ikke snakk om å avvikle eller endre handlingsregelen, men å gi bort en del av inntektene og gi bort i en krisesituasjon. Det er snakk om at vi skal gi bort en del av de ekstraordinære inntektene vi fikk i krigen, og la det være et spesialtilfelle i en krisesituasjon. Arbeiderpartiet og Høyre tok ikke ballen i det hele tatt. Enten har de ikke forstått det, eller så vil de ikke forstå det. Det gir litt inntrykk av politisk vegring og ikke av den politiske viljen Jens Stoltenberg etterlyser. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS