DEBATT

Innbyggere i Paris samles for å minnes de døde etter terrorangrepet i november 2015.

Den glemte krigen

DEBATT: Vi hadde kanskje glemt dem, men de hadde ikke glemt oss. Denne gangen slo de til i Moskva, i morgen kan det bli hvor som helst. Islamistene fører sin egen krig.

Publisert

54 338 angrep, 238 138 ofre. Den franske tankesmien Fondapol legger siste hånd på en analyse av samtlige islamistiske angrep globalt fra 1979 til i dag. Direktør Dominique Reynié la frem de siste tallene på den franske TV-kanalen LCI . «Det er en glemt, men massiv krig», sa han, og presiserte at antall ofre sannsynligvis er enda høyere, for det er vanskelig å få en total oversikt fra land med dårlig tilfredsstillende strukturer. Han noterte videre at det har forekommet to markante økninger: i 2001 (etter 9/11) og siden 2013 med økt radikalisering i en rekke europeiske land. Hver gang forsøker grupper som IS å ramme flest mulig ofre, som på Krokus kjøpesenter og konserten der i Moskva, et marked her, en fotballkamp her eller en bryllupseremoni.

Vi vil trenge tid til å fordøye og tolke disse tallene, særlig etter det nye terrorangrepet i Moskva. Vladimir Putin kan beskylde Ukraina så mye han vil, alle internasjonale terroreksperter slår fast at det var IS som sto bak, og IS selv har påtatt seg ansvaret opptil flere ganger. Det gjenstår å se om russisk sikkerhetstjeneste FSB, varslet av USA, nærmest lot det skje. IS har lenge bekjempet Russland, og konflikten har bare tilspisset seg i de siste årene, spesielt som en følge av Russlands rolle i krigen mot Syria. Der har den russiske hæren vært involvert i harde kamper. En annen faktor er Russlands rolle i Afrika, blant annet med kamper mellom IS og den russiske paramilitære gruppen Wagner. IS forklarte selv angrepet i Moskva som «en del av en normal pågående krig mellom IS og antiislamske land.»

De fleste av oss hadde glemt IS og terrortrusselen også fra andre islamistiske grupper, men den har aldri forsvunnet. Tvert imot har IS benyttet tiden til å bygge seg opp igjen, særlig i Khorasan-provinsen, regionen som tidligere strakk seg over deler av Iran, Turkmenistan og Afghanistan. Her holder IS-grenen ISKP til. Det er den største regionale avdelingen organisasjonen kontrollerer. Som for de andre IS-avdelingene er ISKP utstyrt med et stort og effektivt medieapparat, og ønsker her å gjenopprette sitt kalifat med et område som strekker seg fra Afghanistan til Pakistan, Turkmenistan, Tadsjikistan, Usbekistan og Iran, skriver BBC. ISKP har allerede utført en rekke av angrepene Fondapol har registrert i ulike land.

Det er verdt å merke seg at 91 prosent av de 54 338 angrepene rammer muslimske land og befolkninger. Det er nok en av årsakene til at vi i vestlige land ikke hører så mye om slike angrep, og at til og med Moskva fort kan gå i glemmeboken – det er jo ikke Paris. Her i Frankrike er man likevel spesielt på vakt etter angrepet mot Krokus, med sommer-OL om fire måneder. Terrornivået er hevet til maksimalt med øyeblikkelig virkning. OL har jo vært rammet av terror flere ganger, som i München i 1972 eller Atlanta i 1996. «Sikkerheten for lekene har vært vår besettelse fra starten av», vedgår regionalpolitiker Valerie Pécresse, og ifølge president Macron har nettopp ISKP forsøkt å begå angrep på fransk jord flere ganger. men blitt avverget.

Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Rachabalizodu, Shamsidin Fariduni og Muhammadsobir Fayzov ble i dag fremstilt for retten i Moskva, tiltalt for angrepet. De hadde alle synlige tegn på tortur. Fayzov virket veldig svak, og ankom retten i rullestol, med lukkede øyne. Ifølge russiske medier er de fra Tadsjikistan, der ISKP er aktiv. De skal ha mottatt 5 500 dollar for å angripe Krokus kjøpesenter. De ble varetektsfengslet i påvente av rettssaken.

Moskva føyer seg til den lange rekken av islamistiske angrep. Hva sier det oss? Det er en ekstremt brutal form for krig, som har kommet i skyggen av Ukraina- og Gazakrigen. Men vi må ikke glemme at den pågår, det ser vi også i disse dager i Oslo tingrett. Der klarte modige mennesker å avverge et potensielt mye større antall ofre. De var «skyldige» i å elske på en annen måte enn koranen tillater. I Moskva var ofrene på handletur eller konsert. I Paris tok de en kaffe eller et glass på en kafé. Alt dette er «haram» – forbudt – i islamistenes øyne. Les tallet en gang til: 248 138 ofre. La det synke ned et sted i bevisstheten.

Powered by Labrador CMS