Når vi forsker på den seksuelle psykologien som utspiller seg på sjekkearenaene i dagens Norge, antar vi at vi kan benytte det vi vet om generell evolusjonsteori og vår seksuelle fysiologi som grunnlag, skriver Leif Edward Ottesen Kennair.

Sjekking – fra et evolusjonspsykologisk perspektiv

Biologisk sett består sjekkemarkedet av konkurranse både innad og mellom kjønn. Evolusjonen har gitt oss disposisjoner som kommer til uttrykk selv om både teknologi og samfunn har utviklet seg betraktelig.

Publisert

I forhistorisk tid fantes verken Tinder, barer, diskotek eller langfri i skolegården. Det var ikke på slike arenaer man kunne utveksle nervøse blikk, flørte eller sjekke. Men et evolusjonært perspektiv på sjekking tar utgangspunkt i at vår menneskelige natur har vært stabil siden deler av menneskeheten vandret ut av Afrika for sytti tusen år siden. Noe så komplekst som menneskets sinn – og vår seksuelle psykologi – tar det tid å bygge og å endre. Når vi forsker på den seksuelle psykologien som utspiller seg på sjekkearenaene i dagens Norge, antar vi derfor at vi kan benytte det vi vet om generell evolusjonsteori og vår seksuelle fysiologi som grunnlag. Slik blir vi i stand til å predikere robuste forskjeller i kjønnenes adferd på sjekkemarkedet.

Hvem sier ja til sex med fremmede?

Første steg er flørten. Hva er effektive flørtetaktikker? Hun flørter effektivt dersom hun tar på ham (generelt og på armen spesifikt), kysser ham på kinnet, beveger seg nær ham og ikke minst gnir seg mot ham. Han flørter effektivt ved blant annet å be henne med ut, holde hender, vise interesse, bruke tid sammen med henne, få henne til å le eller spise middag med henne. Tenk på om det er noen kjønnsforskjeller her når du leser videre. (Funnene nedenfor er i hovedsak basert på tall fra USA.)

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS