NYHET

Unge Høyres leder er selv homofil og mener «homse» ikke er et skjellsord, men blir sensurert på Facebook for bruken av det.

Unge Høyre ville gratulere «homser, lesber og transer» med dagen på Facebook. I stedet ble ungdomspartiet sensurert for hatefulle ytringer.

– Jeg synes det er rart at man blir møtt med så voldsomme konsekvenser, når det eneste vi har ønsket er å formidle et positivt budskap, sier Unge Høyres leder Ola Svenneby

Publisert Sist oppdatert

Torsdag forrige uke var det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Unge Høyres leder Ola Svenneby er selv homofil og ønsket å markere jubileet for avkriminaliseringen med en oppdatering på Facebook og Instagram fra foreningen han selv leder.

Derfor delte Unge Høyre et intervju Svenneby hadde gitt til avisen Østlendingen der Svenneby selv snakker om hvordan det var å stå frem som homofil. Og hva aktører som skolen kan bidra med for å gjøre det enklere for ungdom å komme ut av skapet.

Til Østlendingen ga Svenneby uttrykk for at homofobiske utsagn ofte er et uttrykk for egen usikkerhet eller egen uvitenhet og at «homser, lesber og transer blir ofte mye mindre skumle dersom du kjenner noen av oss».

Unge Høyre la ut dette innlegget på Instagram og Facebook med en oppfordrin g til å lese intervjuet med Svenneby

Sitatet fra Svenneby til Østlendingen ble gjenbrukt av Unge Høyre da de i forrige uke ville markere jubileet på for avkriminaliseringen av homofili. På Facebook og Instagram la foreningen ut følgende beskjed:

«Det er 50 år siden homofil ble avkriminalisert i Norge. Fortsatt er det viktig å normalisere homofili. Homser, lesber og transer er like forskjellige som resten av befolkningen».

Kom ut av skapet. Du klarer ikke være ærlig med andre, før du er ærlig med deg selv. Det kan selvsagt være tøft. Men å komme ut av skapet er barnemat sammenlignet med å forbli skjult.»

Et hav av protester

– Jeg selv er homofil og har alltid tenkt at det å ta eierskap til begreper som «homse» er en del av kampen for å normalisere oss homofile, sier Svenneby til Minerva om begrepsbruken i intervjuet til Østlendingen og på Facebook.

Men på sosiale medier utløste begrepsbruken til Svenneby et hav av protester.

«Hvorfor skriver dere skjellsord i et sånt innlegg? Dette er flaut og ikke OK på noe vis» er en av kommentarene Unge Høyre har fått til innlegget.

I en annen kommentar skrives det: «Ordene dere bruker for homofile, lesbiske og transpersoner er veldig negativt ladet. Om dere vil vise at dere bryr dere om skeive og kjønnsskeive, bruk rette ord»

«3 av 3 kombo på skjellsord, bra jobba» var en annen tilbakemelding Unge Høyre mottok.

I tillegg har Unge Høyre også blitt kritisert for oppfordringen til å komme ut av skapet

«Hvorfor ber dere folk om å komme ut av skapet? Man er like valid uansett om man er i skapet eller ikke. Ikke OK at all», skriver en annen.

Vil at homofile skal eie begreper om seg selv

– Det ble etterhvert veldig slitsomt å stå i. På kort tid mottok vi flere hundre meldinger forklarer Svenneby om tilbakemeldingene på innlegget.

Han forklarer at det fra Unge Høyre side slettes ikke var meningen å såre noen og at de derfor endret deler av teksten i oppdateringen som følge av tilbakemeldingene. Ordet «transe» ble endret til «transperson», men å endre ordet «homse» i innlegget ville Svenneby ikke gjøre.

– Jeg er oppdratt til at vi som er homofile må ta eierskap til de begreper som brukes om oss. Som homofil nekter jeg å akseptere at «homse» er et skjellsord. Derfor var det ikke aktuelt for oss å endre på den delen av innlegget, sier Svenneby.

– Vi endret likevel «transe» til «transperson», da vi gjerne bruker de begreper som den nevnte gruppen helst ønsker. Men jeg som selv er homofil, jeg må hevde retten til å mene at «homse» ikke er et skjellsord, utdyper han og viser til at dette også lenge har vært homobevegelsens valgte strategi for å normalisere seksuelle minoriteter.

Sensurert av Facebook

Til tross for oppdateringen av teksten, der ordet transe ble endret til transperson, ble Unge Høyres innlegget slettet av Facebook med en tydelig advarsel til foreningen om å ikke bruke slike begreper lenger.

I en meldingen som ble sendt til Unge Høyres administrasjonskonto på plattformen har Facebook gitt foreningen følgende tilbakemelding på innlegget

«Innlegget ditt er i strid med standardene våre om hatefulle ytringer og fornærmelser. Ingen andre kan se innlegget ditt. Vi har disse standardene for å beskytte mot språk som vanligvis brukes som fornærmelser mot bestemte grupper mennesker»

Facebook kommer så ytterligere med en advarsel til Unge Høyre om ikke benytte seg av slike begreper i fremtiden: «Gjentatte brudd på standardene våre kan medføre ytterligere kontobegrensninger» skrives det i meldingen til ungdomspartiet.

– Med dette forsvant meldingen vår fra Facebook. Vi tok da selv initiativ til å også slette den fra Instagram, forklarer Svenneby om hendelsen.

Han utdyper at han ikke ønsker at ungdomspartiet skal bli lidende under fremtidige begrensninger for bruk av Facebook og Instragram, og at derfor var best å selv slette innlegget på Instagram etter at det hadde blitt felt i Facebooks sensur.

Synd om terskelen for å ordlegge seg feil blir for lav

Han synes imidlertid det er synd at innlegget fra Unge Høyre har møtt så voldsomme motreaksjoner og blitt sensurert av Facebook.

– En ting er at jeg som Unge Høyre leder skal tåle å bli kritisert. Det gjør jeg, men jeg er samtidig redd for at dette skaper en presedens der mange ikke lenger tør å delta i det offentlig ordskifte om disse temaene.

Svenneby mener at terskelen for å si noe galt nå synes å ha blitt svært lav.

– Jeg synes det er rart at man blir møtt med så voldsomme konsekvenser, når det eneste vi har ønsket er å formidle et positivt budskap, avslutter han.

Powered by Labrador CMS