KOMMENTAR

Ifølge Filter Nyheter skal flere av de såkalte kuppmakerne i Oslo Senterparti ha «politiske standpunkter som ifølge ledelsen ikke er forenlige med Senterpartiets grunnverdier». Avisen skriver at flere har vært opptatt av «innvandring og integrering og stilt seg kritiske til Pride». At dette er helt uforenlig med å være med i Senterpartiet, kommer trolig som en nyhet på en del sittende stortingsrepresentanter for partiet, skriver Alexander Zlatanos Ibsen og Nils August Andresen.

Pressesvikt om kuppforsøket i Oslo Senterparti

Vårt Land og Filter Nyheter videreformidler passivt hvordan ledelsen i Oslo Senterparti fryktet kupp fra ytre høyre. Hvor er de kritiske spørsmålene?

Publisert Sist oppdatert

Både Vårt Land og Filter Nyheter har de siste ukene hatt lignende dekning av den pågående konflikten i Oslo Senterparti. Fortellingen går omtrent som følger: En gruppe unge kuppmakere med bånd til ytre høyre forsøkte å overta makten ved å rekruttere en rekke medlemmer uten tidligere tilknytning til partiet. De lyktes med knapp margin i Vestre Aker, og klarte det nesten i Oslo Senterpartis største lokallag på Grünerløkka. Det var kun fordi kuppmakerne ble oppdaget, at det eksisterende styret klarte å mobilisere imot og stanse forsøket.

Etter varsler frem og tilbake konkluderte Senterpartiets sentralstyre for to uker siden med å avvise klagene fra «kuppmakerne» om at det var ledelsen i Oslo Senterparti som drev skittent spill for å presse dem ut. Sentralstyret mente det hele måtte sees som en del av «politisk uenighet». Filter dekket også denne avgjørelsen, og skriver blant annet – uten henvisning – at flere av de nyinnmeldte medlemmene har «politiske standpunkter som ifølge ledelsen ikke er forenlige med Senterpartiets grunnverdier». Hvem som skal ha sagt dette eller hva det skal bety, får vi ikke vite. Men avisen følger opp med å skrive at flere av dem har vært opptatt av «innvandring og integrering og stilt seg kritiske til Pride». At dette er helt uforenlig med å være med i Senterpartiet, kommer trolig som en nyhet på en del sittende stortingsrepresentanter for partiet. Kanskje er problemet først og fremst at de er «konservative unge menn»? Det er i hvert fall en underoverskrift i saken, som øyensynlig har som formål å virke odiøs. Mon ikke Andrew Tate lurer i kulissene? 

I alle fall er det flere spørsmål som forblir ubesvart i fremstillingene fra Filter og Vårt Land. For det første: Hvorfor, eller under hvilke omstendigheter, er det illegitimt å forsøke å påvirke et lokallags politiske kurs, også for nyinnmeldte medlemmer? For det andre: Hva slags metoder er egentlige akseptable for å kjempe mot slike forsøk på påvirkning, og hvorfor stiller hverken Filter eller Vårt Land noen spørsmål ved metodene som ble benyttet av lokallagsledelsen, da de stanset de såkalte «kuppmakerne»? Og for det tredje: Tilhører alle de ulike «kuppmakerne» som nevnes i sakene, egentlig noe ytre høyre? Og er det så unaturlig at de har valgt seg akkurat Senterpartiet?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS