KOMMENTAR

Et vasaskip for vår tid

Mitt skip er senket med subsidier og reguleringer.

Publisert Sist oppdatert

10. august 1628 ble det som var datidens største og mest praktfulle skip sjøsatt i Stockholms skjærgård. Skipet, som gikk under navnet Vasa, ble bestilt av Kong Gustav II Adolf for å bli selve symbolet på svensk stormakt i Østersjøen. Storslagent ble det derfor også bygget, men ambisjonsnivået var dessverre noe større enn hva den tekniske ekspertisen tillot.

Kong Gustav Adolf hadde pålagt verftet å bygge Vasa med tre kanondekk, en bestilling som nødvendiggjorde at skipet ble langt høyere enn skip vanligvis ble bygget på den tiden. Dermed ble også skipet langt mindre stabilt, og da skipet satt seil denne augustdagen i 1628 rakk det kun å være hele Sveriges stolthet i 15 minutter før det sank med mann og mus.

Rett før nyttår kan en ikke helt ulik hendelse se ut til å ha utspilt seg rett nord for Honningsvåg, der fiskefartøyet Fay forliste. Båten til 80 millioner kroner, som kun har vært i drift siden november 2018, er av flere omtalt som et «revolusjonerende fiskebåtprosjekt» og har mottatt betydelig støtte fra Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond og Innovasjon Norge.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS