Øst-afrikanske flyktninger i en transittleir i Etiopia.

Filantropi uten strategi

FNs flyktningkonvensjon må tilpasses nye realiteter.

Publisert Sist oppdatert

FNs flyktningkonvensjonen fra 1951 slår fast at mennesker som er forfulgt på grunn av «rase, religion, nasjonalitet, medlemskap i en spesiell sosial gruppe eller på grunn av politisk oppfatning» har rett på beskyttelse i et annet land.

Konvensjonen ble til i kjølvannet av andre verdenskrig, en tid der man hadde Nazi-Tysklands forbrytelser friskt i minne og store menneskegrupper var på intern flukt i Europa. Tanken bak var å beskytte disse, og forhindre at noe slikt aldri kunne skje igjen. Samtidig ble konvensjonen forfattet i den kalde krigens kontekst. Flere av målsettingene inngikk i et stormaktsspill mellom USA og Sovjetunionen.

En av hovedstrategiene bak den amerikanske linjen var at denne politikken skulle fungere som del av en større oppdemningspolitikk mot sovjetisk makt. Flyktningkonvensjonens artikkel 13, der det heter at «enhver har rett til å forlate eget land i tilfelle man er forfulgt», var en av USAs måter å sørge for at flyktninger fra områdene i Øst-Europa ikke ble tvunget til å dra tilbake til sine hjemland, som da var under sovjetisk kontroll - men i stedet kunne fortsette sine liv i Vesten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS