Norsk FN-topp: Israel ville tvangsdeportere palestinere fra Gaza til Egypt

Israel planla i de første dagene av Gaza-krigen å drive hundretusener av palestinere inn i den egyptiske Sinai-ørkenen, sier FNs toppmann i Midtøsten Tor Wennesland.

Publisert

(Jerusalem) Ifølge israelerne var hensikten med skrittet å få sivile palestinere unna krigssonen, og den såkalte evakueringen skulle bare vare gjennom krigens dager. Men den israelske planen vekket umiddelbart en frykt for en ny såkalt Nakba.

– Vi vil aldri legge til rette for en slik plan, sier Wennesland. Han bekrefter at den israelske regjeringen tok kontakt med ham for å be FN behjelpe evakueringen. Nakba sikter til «katastrofen» i 1948, da rundt 700 000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem i det som i dag er Israel.

Nettopp frykten for at Israel skulle ta dramatiske historieendrende skritt under denne krigen, tente røde varsellamper i europeiske hovedsteder. Et intenst, men stille diplomati ble raskt innledet, og blant annet ble Egypt bedt om å forsterke murene sin grenseovergang til Gaza for å hindre at Israel skulle kunne sette sin plan ut i live.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS