Ja til skattevalg

Norsk politikk har godt av klare alternativer i skattepolitikken. De kunne vært enda klarere.

Publisert Sist oppdatert

NRK kjører Arbeiderpartiet på brutte skatteløfter, fordi eiendomsskatten i de tre byene Oslo, Bergen og Tromsø har blitt høyere enn partiet stilte i utsikt foran kommunevalget i 2015. I de to første tilfellene har jeg en viss sympati for Arbeiderpartiets forklaring, nemlig at dette skyldes en betydelig økning i skattegrunnlaget, rett og slett fordi boligprisene har økt. Men at dette ville skje, ble påpekt på forhånd, uten at AP gikk bort fra sitt argument om at det var ”de rike” som skulle betale. I Tromsø dreier det seg om et direkte løftebrudd, presset frem av at AP samarbeider med Rødt i byen.

Når erfaringene fra eiendomsskatten nå trekkes frem, handler det om troverdigheten i APs skatteløfter. Jonas Gahr Støre vil øke skattene, hovedsakelig ved å reversere mye av den sittende regjeringens lettelser, ikke minst i formuesskatten, men har satt en øvre grense på 15 milliarder. Jeg tror Støre på dette. De maksimalt 15 milliardene vil bli regnet mot hva dagens skatteregler ville innbrakt.

I realiteten kommer skatteinntektene til å øke mye mer enn det. Men det er et faktum at inntektene, bortsett fra petroleumsskattene, har økt betydelig også under denne regjeringen, rett og slett fordi skattegrunnlaget under normale omstendigheter vil fortsette å øke. Inntektene fra formuesskatten har for eksempel gått ned med bare 2 milliarder (faste) kroner fra 2013 til 2016, selv om satsene er redusert og bunnfradraget økt, noe som i seg selv skulle gitt et kutt på 4,8 milliarder. Noe av dette skyldes den samme økningen i boligverdiene som har drevet opp eiendomsskatten i Oslo.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS