IFS-forsker Magnus Håkenstad mener det er god grunn til å forvente at opptrappingen i forslaget til ny langtidsplan for Forsvaret vil bli fulgt opp av Stortinget.

Stortinget pleier å holde sine forsvarsløfter

Ny LTP vil bli svært kostbar og gå over mange år. Magnus Håkenstad fra IFS mener historien gir grunn til å tro at Stortinget kommer til å følge opp.

Publisert

Forslaget til ny langtidsplan for Forsvaret viser at regjeringen har oppfattet stundens sikkerhetspolitiske alvor. Planen for de neste 12 årene vil innebære en massiv styrking av alle Forsvarets grener og enheter. 

Det vil bli flere vernepliktige, reservister og faste ansatte i Forsvaret. Sjøforsvaret skal styrkes med minimum fem nye fregatter med anti-ubåt-helikoptre. Hæren vil gå fra en til tre brigader, hvorav én er den gjenoppståtte Brigade Sør. Det skal kjøpes inn langtrekkende luftvern, og nedleggingen av Andøya flystasjon stanses. Her skal det nå bli base for langtrekkende droner. Dette er bare noen eksempler. Det blir gjennomgående mer av alt.

Reaksjonene så langt har vært positive, både fra politisk hold og fra ulike kommentatorer. Den gjengse tonen er at regjeringen har levert. Samtidig vil langtidsplanen – i den formen den får etter forhandlinger i Stortinget – sette store krav til de årlige forsvarsbevilgningene fremover. Hele 600 milliarder kroner i økninger i den kommende 12 års-perioden – nesten en dobling. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS