Statsminister Jonas Gahr Støre på besøk i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i oktober 2022.
Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
– Så lenge de på Stortinget sover godt om natten, tror jeg ikke de er villige til å ta de helt store grepene
Direktøren ved IFS mener Norges sikkerhet avhenger av konkrete valg – først og fremst vilje til å støtte Ukraina mye mer og vilje til å prioritere forsvar. Han ser ingen dobbeltmoral i hvordan Norge og Vesten forholder seg til krigen i Ukraina og krigen i Gaza.
I Sverige ber både sivilforsvarsminister og forsvarssjefen befolkningen forberede seg mentalt på at det kan bli krig. Lekkede dokumenter fra tyske Bundeswehr viser at også Tyskland anser det som mulig med et russisk angrep på NATOs østflanke. Under nyttårstalen bedyret statsminister Støre at det norske Forsvaret er under opprustning, men ikke mer enn at Norge ligger an til å nå vår 2-prosent-forpliktelse i 2026 – to år på overtid. Vi er langt fra å være i klubben med de syv NATO-landene som oppfyller målet innen fristen.
Hvorfor forholder vi oss så rolige i Norge? Eller for å spørre med Norges Forsvarsforening: «Hvorfor ser svenskene så annerledes på det?»
Direktøren ved Institutt for forsvarsstudier, professor Kjell Inge Bjerga, mener det er en sterk bekymring også i Norge. Det gjenspeiles blant annet i anbefalingene fra både Forsvarskommisjonen, Totalberedskapskommisjonen og i Forsvarssjefens fagmilitære råd. En noe mer dempet retorikk fra politisk hold i Norge tilskriver han en utbredt oppfatning hos våre myndigheter om at Russland nå er svekket som følge av krigen i Ukraina, og derfor på kort sikt ikke utgjør noen umiddelbar angrepsfare for Norge. Skulle Russland vinne i Ukraina, vil dette endre seg dramatisk, sier han.
Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
Bestill her
Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-
Bestill her
Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-
Bestill her