FRA PAPIRUTGAVEN

Wokokalypse nå!

I USA utkjempes kulturkrigen ikke lenger bare på universitetene og i politikken, men i hele samfunnslivet. Alt er innenfor kulturkrigen, ingenting er utenfor.

Publisert Sist oppdatert

Artikkelen er hentet fra årets første utgave av Minervas kvartalstidsskrift. Tema for seksjonen er Peak woke.

Det har snart gått ti år siden en «ideologi» mange mener ikke eksisterer, begynte å spre seg som en gressbrann gjennom USAs eliter og intellektuelle institusjoner – universiteter, nasjonale medier, forlag, NGO-er, museer og store bedrifters HR-avdelinger. De underliggende ideene i denne ideologien var ikke nye. De hadde eksistert i ulike utgaver blant venstreradikale akademikere og aktivister på amerikanske universiteter siden 1960-tallet. Det nye ved inngangen til 2010-tallet var at ideene fant veien ut av korridorene ved universitetenes samfunnsvitenskapelige, humanistiske og juridiske institutter og inn i mainstreamen. Tenk på det som en «lab leak».

Satt på spissen består denne «ideologien» av en rekke antagelser, ofte fremsatt som verdinøytrale fakta, om at rasisme, sexisme, homofobi og transfobi er endemisk i vestlige liberale samfunn. Den mener at alle hvite mennesker har iboende privilegier, og at det er rasistisk å benekte det. Den hevder at menneskers subjektive kjønnsidentitet er viktigere enn deres biologiske kjønn, og at maskulinitet er skadelig. Den tror at alle minoritetspersoner er sårbare og lette å traumatisere. Tilhengerne av ideologien mener at et sammenkoblet og overlappende nettverk av rasistiske institusjoner og praksiser infiserer alle nivåer av samfunnet, kulturen og politikken. Tenk på det som et rasistisk jernbur ingen kan unnslippe.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS