FRA PAPIRUTGAVEN

Vi må forberede oss på en postliberal verden

Hverken nyradikale som vil kansellere meningsmotstandere, eller ytringsfrihetsfundamentalister kjemper egentlig for liberalismen.

Publisert

Dette er lederartikkelen for idéseksjonen av Minervas kvartalstidsskrift nr. 4/2022. Seksjonens tema er postliberalisme.

Demografer skiller mellom alderseffekter og generasjonseffekter. Det første viser til holdninger og egenskaper som har det med å ramme folk i bestemte aldre. Unge menn er for eksempel mer aggressive enn eldre, men det går altså over når alderen skrider frem. Det gjelder også for politiske holdninger. Ifølge uttrykket heter det at den som ikke er radikal i sin ungdom, mangler hjerte, mens den som ikke blir konservativ med årene, mangler hode.

Med generasjonseffekter er det litt annerledes. Visse kohorter har opplevd skjellsettende forhold, som setter varige avtrykk i deres sinn. Det kan være en verdenskrig, eller en epidemi. I mindre forstand ser vi også hvordan de unge har det med å opponere mot foreldregenerasjonen politisk. 68-erne følte de tok et oppgjør med et tyngende borgerskap de mente hadde gitt grobunn for fascismen. Barna av 68-erne, på sin side, ble langt streitere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS