FRA PAPIRUTGAVEN

Forsøker noen å splitte regnbuen?

Kjønn og kjønnsuttrykk har vært del av den moderne homokampen hele tiden. Men språket omkring problemstillingen har forandret seg.

Publisert Sist oppdatert

Året er 1969. Nixon har rukket å sitte et drøyt halvår som president, og homofili er forbudt i hele USA bortsett fra i staten Illinois. Skeive møtes for det meste i små barer drevet av mafiaen, som betaler korrupte politifolk for å la dem være mest mulig i fred. Men politiet gjennomfører likevel jevnlige raids mot klubbene og barene på kveldene, på jakt etter såkalte «homosexual acts».

Tirsdag 24 juni 1969 tar politiet seg inn på The Stonewall i New York og arresterer flere ansatte for mistanke om homoseksuell aktivitet. Politiet planlegger også å komme tilbake, og håper at hyppigere aksjoner vil få slutt på aktivitetene ved baren. Og fredag 27 juni dukker de opp igjen, i sivil. Oppgaven til politibetjentene var denne kvelden å samle sammen dragqueens og transpersoner i lokalet og arrestere dem. Gjestene ble skilt, kroppsvisitert og avhørt mens eiendeler ble gjennomgått. En mann i det man anså som kvinneklær risikerte å bli straffeforfulgt, det samme gjaldt kvinner som kledde seg i herreklær, da det å «utgi» seg for å være et annet kjønn ble ansett som kriminelt.

Utover kvelden kom det mer uniformert politi. Gjester ble «kontrollert», og ferdig-kontrollerte begynte å samle seg utenfor baren, og ble vitne til at ansatte og gjester som brøt med kjønnsnormene, ble ført bort i politibiler. Stemningen skal ha vært svært amper. Her finnes det litt forskjellige historier om hva som skjedde videre, om hvem som kastet den første steinen, men politiet ble etterhvert tvunget til å søke dekning på inne i klubben.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS