Terje Hegertun og den pentekostale sprengkraft

– Vi befinner oss i en annen samfunnskultur enn da Bibelen ble skrevet, med en ny type praktisering av likekjønnet samliv. Og det påvirker hvordan vi skal besvare dette spørsmålet i vår kontekst.

Publisert Sist oppdatert

For to år siden kom Terje Hegertun – pinsevenn og professor emeritus ved Menighetsfakultet (MF) – med boken Det trofaste samlivet. Her forsøker Hegertun å peke mot en slags mellomposisjon i samlivsdebatten. Det er en posisjon som er mer liberal enn det konservative, entydige «nei» til seksuelt samliv utenfor ekteskapet mellom mann og kvinne, men samtidig ikke et fullstendig liberalt «ja» til at dette ekteskapet kan åpnes helt opp. Ekteskapet mellom mann og kvinne skal ha en «privilegert posisjon», samtidig som likekjønnet samliv skal velsignes i dets skygge, så å si.

– Jeg føler at reisen jeg har gjort i dette spørsmålet, har skjedd innenfor den konservative pinsetradisjonen jeg er vokst opp i, forteller Hegertun til Minerva.

Hegertun beskriver en oppvekst i Lofoten innenfor et pinsekarismatisk miljø som skjenket ham åndelige erfaringer og modellerte en kristendom som tar troen på alvor. I disse miljøene ble Bibelen løftet opp og frem, og under dens autoritet fikk den nevnte pinsetradisjonen utvikle seg. Hegertun beskriver denne pinsetradisjonen som «den lille» tradisjonen som løper ved siden av verdenskirkens «store» tradisjon:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS