KOMMENTAR

Skjermbilde av kontoen til Les Republicains 12. juni 2024

Full nedsmelting på Frankrikes harde høyreside

Innelåste partiledere og borgerkrig i full offentlighet… Ingen ting avbryter en høyrebølge bedre enn invitasjoner til å stå sammen.

Publisert Sist oppdatert

Franske valg er ofte skandaleomsust, kaotiske og uhyre spennende. Valgkampen til parlamentsvalget, som bare har vart i tre dager, er i ferd med å bli det mest innholdsrike i manns minne. 

Marine Le Pen og hennes unge våpendrager Jordan Bardella, gjorde under valgkampen frem mot sist helg det klart at det var Macron – ikke Europaparlamentet – som var deres egentlige politiske mål. De fikk ikke tid til å ligge laurbærene varme, for President Macron synet dem i det øyeblikket de viste seg å ha vunnet og lyste ut nyvalg.

Det har utløst tumulter på fransk høyreside. Macrons strategi har trolig vært å oppnå én av to ting: enten kan han tjene på at en panikk har bredt om seg hos velgere som avskyr Marine Le Pen når nasjonen skal til stemmeurnene i to omganger, eller så holder høyrebølgen inn, men Le Pen lider høyrepopulisters vanlige skjebne dersom hun, eller Jordan Bardella, blir ansvarliggjort med en statsministerpost. Deretter er den mørkeblå fare eliminert når det virkelig avgjørende presidentvalget avholdes i 2027.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS