I skuddlinjen

Under den franske revolusjon måtte familien de Maistre rømme landet. Nå er de tilbake og inviterer venner til jaktlag.

Publisert Sist oppdatert

Rett syd for Orléans ved elven Loire ligger myrlandet Sologne. Regionen har ikke alltid vært like våt, men den har alltid vært vill. Frem til Jeanne d’Arc jaget engelskmennene ut av området under hundreårskrigen, var det bare myr og skog så langt øyet kunne se.

Da det var klart at franskmennene ville seire, satte solognottene seg fore å danne de flere tusen kunstige innsjøene for fiske som området nå er kjent for. I dag fremstår Sologne som frosset i fordums tid. Besøkende kan la seg distrahere av de mange fristelsene som tilbys av de lokale gårdsbrukene som driver småskalaproduksjon av fransk gourmetmat. Men for franskmenn som fra før av er godt vant med den slags, er det jaktsesongen i området som er den store attraksjonen.

Vi er invitert til Sologne for å delta i jaktlaget til familien de Maistre. Huset de Maistre er mest kjent for verkene til Joseph de Maistre (1753– 1821), som skrev den skarpeste samtidskritikken av den franske revolusjon. Hans penn viste seg skarpere enn giljotinens knivblad, som han selv kun unnslapp med en hårsbredd ved å fykte til Russland. Her tjente de Maistre som diplomat ved tsar Nikolai Is hoff og ferdigstilte sine filosofiske verker og memoarer, som blant annet dannet grunnlaget for Leo Tolstojs Krig og Fred. I ånden er de Maistre tilbake i sitt elskede Frankrike. Fra oljemaleriet på veggen skuer han ned på gjestene i familiens jaktslott.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS