NYHET

Sofia-katedralen i Ukrainas hovedstad Kiev.
Sofia-katedralen i Ukrainas hovedstad Kiev.

Stor russisk troppeoppbygning truer Ukraina

Frankrike og Storbritannia gir sikkerhetsgarantier til Ukraina etter at USA advarer om muligheten for en russisk invasjon.

Publisert

I går avholdt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba felles pressekonferanse om sikkerhetssituasjonen i Ukraina.

Foranledningen er at USA nylig har advart sine europeiske allierte om muligheten for en nært forestående russisk invasjon av Ukraina. Bekymringen har utgangspunkt i en oppbygging av russiske militærstyrker i nærheten av den ukrainske grensen. Russland har på sin side avfeid anklager om at landet planlegger en invasjon, og sier at de militære utplasseringene på deres territorium er et internt anliggende.

På pressekonferansen uttalte Stoltenberg at NATO «er på vakt», og «følger situasjonen veldig nøye». «Enhver ytterligere provokasjon eller aggressiv handling fra Russland er grunnlag for en alvorlig bekymring. Vi oppfordrer Russland til å være åpen om sine militære aktiviteter», uttalte han.

Utenriksminister Kuleba fulgte opp Stoltenbergs uttalelser med å poengtere at «det er for tidlig å si nøyaktig hva Russland planlegger for med den militære oppbyggingen». Han fremhevet dog betydningen av å være klare for alle scenarioer og at Ukrainas motstandskraft mot disse må styrkes gjennom alliert samhandling. «Uansett hva prisen på disse avskrekkingstiltakene er, vil prisen for en faktisk opphetet fase av konflikten være mye høyere», uttalte han.

Kort tid etter pressekonferansen annonserte Frankrikes president Emmanuel Macron at Frankrike vil stå klare til å forsvare Ukraina i tilfelle en invasjon.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS