KORONAPROLOGEN

I Kinas østlige og sørøstlige regioner er H7N9-viruset endemisk. Dette betyr at det forekommer over alt. Frykten er at ville fugler skal spre det muterte viruset internasjonalt.

Den evige kampen mot fugleinfluensa

Det var ikke koronavirus, men fugleinfluensa som skulle forårsake pandemien alle fryktet og ventet på.

Publisert

WHO og FN har uttalt at det ikke er snakk om hvis, men når, viruset som forårsaker fugleinfluensa muterer slik at viruset kan smitte mellom mennesker. Bak frykten for fugleinfluensa, ligger historien om spanskesyken.

Spanskesyken var en fugleinfluensa, nærmere bestemt H1N1 av influensavirus type A. Viruset var pandemisk. Det drepte mellom femti og hundre millioner mennesker over hele verden i perioden 1918-19. I Norge ble rundt en million smittet. Mellom 13 000 og 15 000 mennesker mistet livet. Forventet levealder sank i Norge med sju år, fra 56,1 år for menn og 59,4 år for kvinner i 1918 til 48,5 år for menn og 52 år for kvinner. Viruset tok livet av flere mennesker enn første verdenskrig, både i Norge og internasjonalt, og var antagelig den største demografiske krisen i det tjuende århundret, større enn andre verdenskrig.[i]

Beskrivelsene nedtegnet av leger som arbeidet med syke og døde i denne tiden er forferdelige, og dødstallene steg raskt. Viruset traff i alle samfunnslag, og tok livet av mennesker i sin beste alder, flere menn enn kvinner. I San Francisco gravde en massegraver med bulldosere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS