Trumps aggressive unilateralisme truer Vestens verdier

Kombinasjonen av et fornærmet overlegenhetskompleks, overmodig alenegang og proteksjonisme peker mot avgrunnen. Vesten trenger en plan B. 

Publisert Sist oppdatert

Det verdifellesskapet som avtegnet seg som en fellesnevner for den frie verden og dens bærende institusjoner etter den andre verdenskrig, ble gjerne sammenfattet med begrepet Vesten.

Begrepet ble av sine fremste forsvarere forstått som navnet på en ny liberal verdensorden, som antydet noe om verdifelleskapets geografiske opphav, en form for enhet i mangfold, samt en avgrensning mot det anti-liberale.

Den liberale multilateralismen

En egenskap ved dette begrepet om Vesten, som mange i dag kanskje finner litt diffust og passé, var at det manifesterte seg på en veldig konkret måte: gjennom utviklingen av en serie gjensidige internasjonale spilleregler med et distinkt liberalt stempel.

Disse gjensidige spillereglene, uansett om de gjaldt internasjonal frihandel, universelle menneskerettigheter, NATO eller EU, var tuftet på prinsipper om åpenhet, frivillig tilslutning, like rettigheter, like plikter og rettferdig håndhevelse. Med to ord: liberal multilateralisme.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS