KOMMENTAR

Kulturkrigen i Gaza

Det er tragikomisk at det var antisemittisme som gjorde amerikanske eliteuniversiteter til varme forsvarere av ytringsfrihet. Midtøsten-konflikten er i ferd med å synke inn i vår etablerte vestlige kulturkrig.

Publisert

Forrige uke ble det gjennomført høring i den amerikanske kongressen om økende antisemittisme som følge av krigen i Gaza. Selv om den amerikanske opinionen tradisjonelt har vært tydeligere i sin støtte til Israel enn hva tilfellet er i europeiske land, har det vært en gradvis endring. Spesielt på venstresiden er det nå flere som har ytret støtte til palestinernes sak. Det gjelder ikke minst ved amerikanske eliteuniversiteter.

Under demonstrasjonene har flere tilrop gått langt over streken, slik som å oppfordre til «intifada» eller folkemord på alle jøder.

Under kongresshøringen konfronterte republikaneren Elise Stefanik lederne for University of Pennsylvania, Harvard og MIT med spørsmål om hvorvidt oppmuntring til folkemord på jøder utgjør et brudd med universitetenes trakasseringsregler. Alle tre er i ettertid grillet for svarene de ga. «Hvis uttalelsen blir til oppførsel, kan det være trakassering», kom det fra University of Pennsylvanias president Elizabeth Magill. «Det avhenger av konteksten», svarte Harvard-president Claudine Gay, før Stefanik avbrøt henne: «Det avhenger ikke av konteksten. Svaret er ‘ja’.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS