Kan høyresiden kapre Generasjon Z?

I en tid med økende politisk polarisering vinner en ny gruppe fram i kampen om ungdommens oppmerksomhet.

Publisert Sist oppdatert

På podkasten Skravleklassen fremmer programleder Sturla Haugsgjerd en hypotese om at trendsetterne blant amerikanske ungdommer nå har tilholdssted på høyresiden. Kan dette stemme?

Et vanlig mønster blant velgere er at de yngste hovedsakelig stemmer til venstre, mens de eldre er mer konservative. Fra 2010 til 2017 har antallet Milennialssom sympatiserer med Demokratene økt fra 50 til 62%, ifølge Pew research. En annen undersøkelse fra Pewviser at republikanere og demokrater nå står lengre fra hverandre ideologisk enn på noe annet tidspunkt de siste to tiårene. Donald Trump i det hvite hus gjør neppe saken bedre, og kan være med på å forklare hvorfor så få unge stemmer på Republikanerne i dag.

Intellektuelle opprørere

Som følge av den økte polariseringen nekter stadig flere på hver side å prate med hverandre. Identitetspolitikken har fått grobunn både på venstre- og høyresiden. I takt med denne utviklingen har det vokst fram en gruppe fritenkere, omtalt som «The Intellectual Dark Web» (IDW). Begrepet ble lansert av matematikeren Eric Weinstein, og henviser til det mørke nettet, som er en markedsplass for kontroversielle produkter som ulovlige rusmidler og våpen, i avkroken av internett. På samme måte finnes det en markedsplass for kontroversiell idéer, ikke akkurat i internetts avkrok, men heller ikke belyst i de etablerte mediene.

IDW er en løs sammensatt gruppe folk med et vidt spekter av politiske synspunkter. Det som kjennetegner dem alle, er at de er villige til å ha lange, seriøse samtaler med meningsmotstandere om kontroversielle temaer. Slike kan være biologiske kjønnsforskjeller, problematiske aspekter ved Islam, klima eller rasespørsmål. Et stort antall av medlemmene har også egne medieplattformer, slik at ingen kan begrense hva de kan diskutere og i hvilket format.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS