SPALTIST

Grønland Torg i Oslo. Området preges av kriminalitet, særlig preget av narkotikaomsetning. Det gamle forbudsregimet har vist seg å fungere dårlig for å få bukt med problemene. En liberalisering av ruspolitikken kan være et positivt virkemiddel, skriver spaltisten.

Kan storbyproblemene på Grønland løses?

Sannsynligvis ikke med de gamle virkemidlene fra forbudsregimet som har dominert ruspolitikken. Liberalisering er ingen «quick fix», men kan være et skritt mot et tryggere Oslo sentrum.

Publisert

Aftenposten har i flere artikler de siste ukene omtalt en negativ utvikling på Grønland i bydelen Gamle Oslo. De som bor eller jobber i området forteller om store problemer med forsøpling og kriminalitet, særlig knyttet til gjenger som driver med narkotikaomsetning. Kriminalstatistikken viser at nesten 12 prosent av kriminaliteten i Norge begås i bydelene i Oslo sentrum som Aftenposten har formidlet.

Responsen fra politiske myndigheter er slik den gjerne er når denne typen problemer får oppmerksomhet i mediene. Byrådsleder og justisminister har besøkt bydelen sammen med polititopper, med journalister på slep, og tatt selfier med representanter for lokalbefolkningen. Byrådsleder Raymond Johansen etterlyste mer ressurser til politiet, og gir inntrykk av at dette langt på vei kunne løst problemene, i kombinasjon med byrådets gode politikk for å løfte Grønland som område. Justisminister Monica Mæland påpekte at dette er «komplekst», og erklærte at nå vi må «tenke nytt». Hun minnet også om viktigheten av gode oppvekstvilkår.

Noen faller alltid utenfor

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS