NYHET

I våre øyne kledde Ludvig XIV seg feminint. Men hvor feminint var det egentlig i samtidens øyne?
I våre øyne kledde Ludvig XIV seg feminint. Men hvor feminint var det egentlig i samtidens øyne?

– Postmoderne virkelighetsforfalskning

– Det er grenser for hvor mye man skal påtvinge vår tids konflikter tidligere tiders epoker, sier biologiprofessor Kristian Gundersen om påstander i NRK-reportasjen «Motemysteriet».

Publisert

«Jeg synes det er tåpelig at kjønn skal eie visse plagg. Hvorfor skal det være sånn? Om jeg ser en mann på gaten i bluse ville jeg tenkt: ‘Å, jeg er så glad for at du finnes og tør å gå med det som er riktig for deg’.»

Det uttaler Emanuel Waal i en NRK-reportasje om mote, kjønn og normer. Waal håper at «toleransen fortsetter å øke slik at menn, på lik linje med kvinner, vil kunne bruke plagg som tilhører det andre kjønn uten å bli møtt med stigma»; han vil «gå kledd i strømpebukser og høye hæler ute blant folk uten å motta stygge blikk eller kommentarer».

Professor Agnes Bolsø, som er sosiolog og kjønnsforsker, mener at mennene som reagerer mest på Waals eksperimentering gjerne er dem «som er usikre på seg selv» – de forsøker «å opprettholde egen maskulinitet. De klarer ikke å akseptere det feminine ved seg selv, og tåler derfor ikke å se det demonstrert av andre menn heller.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS