NYHET

Havnen i Odesa (bildet) og området rundt står til sammen for 90 prosent av Ukrainas eksport. Odesa antas fortsatt å være et mål for den russiske invasjonen, siden det vil stenge Ukraina ute fra havet og fullføre den russiske landkorridoren til Transnistria i Moldova.

Bruker Russland matmangel som våpen?

Invasjonen av Ukraina har ført til høyere matvarepriser, men Russland sprer fortellinger om at vestlige sanksjoner har skylden. Nå risikerer Ukraina å bli presset til å fjerne miner fra Odesa og andre havner, og dermed bli mer sårbart for russiske angrep.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke var Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på et to dager langt besøk i Ankara, der han møtte sin tyrkiske kollega Mevlut Cavusoglu. To temaer dominerte samtalene: Tyrkias planlagte operasjon mot PKK-tilknyttede kurdiske styrker i Nord-Syria, og forslag om å åpne en korridor for ukrainsk korn.

Ukraina er en av verdens største produsenter av hvete, og den største produsenten av solsikkeolje. Landet eksporterer 90 millioner tonn landbruksprodukter hvert år. Rundt 400 millioner mennesker i Asia, Midtøsten og Afrika sør for Sahara – ti ganger så mange som Ukrainas befolkning – er avhengige av denne eksporten. I 2021, året før den russiske invasjonen, importerte Tyrkia selv mer ukrainsk hvete enn noensinne.

Til tross for krigshandlinger ser de ukrainske bøndene ut til å ha klart både å høste og så neste avling denne våren. Men det meste av kornet befinner seg fortsatt i siloer og kornmagasiner uten mulighet til å nå munnene det skulle mette, mens avlingen som skal høstes i august risikerer å råtne på åkrene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS