Havnen i Shanghai.

En ny global handelskrig truer

Kina svarer på kollaps i eiendomsmarkedet med massiv satsing på eksport. Handelskrig kan bli resultatet, selv uten Trump. Spør ikke hvem tollen vil ramme, it tolls for thee.

Publisert

Handelskrig er på vei til en planet nær deg, som økonombloggeren Noah Smith sier det. Donald Trump har lovet å innføre 60 prosent toll på kinesiske varer og en 10 prosent toll på alle importerte varer fra alle land, men kimen til handelskrig er allerede på plass uavhengig av hvem som vinner det amerikanske presidentvalget i november.

Kinesiske myndigheter har svart på kollapsen i eiendomsmarkedet med å pumpe opp landets industriproduksjon. Dreiningen er iøynefallende i en graf over utviklingen i bankenes utlån fra i høst: Fra nær 7000 milliarder renminbi i 2019 til det kinesiske eiendomsmarkedet til litt over null nå. For industrisektoren er utviklingen tilnærmet motsatt: Fra noen hundre milliarder renminbi til over 5000 milliarder renminbi.

Dermed er også Kina-økonomien der den var i årene den begynte å bli en maktfaktor: Et eksportmonster der landets innenlandske etterspørsel betyr betydelig mindre enn i vestlige land. Rebalanseringen av Kinas økonomi er reversert, eller i det minste satt på vent. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS