NYHET

Storbritannias eneste klinikk for behandling av mindreårige med kjønnsinkongruens legges ned

I stedet vil det statlige helsevesenet opprette flere lokale behandlingssteder med et bredere perspektiv på behandling.

Publisert

Den britiske klinikken Tavistock and Portman NHS Foundation Trust har hatt monopol på behandling av mindreårige med kjønnsinkongruens i Storbritannia i over 30 år, men stenger ned våren 2023. Det ble klart etter at et uavhengig utvalg kritiserte klinikkens behandlingstilbud og metoder.

Utvalget, ledet av dr. Hilary Cass, mente klinikken hadde behov for endringer, og at den nåværende omsorgsmodellen etterlater unge mennesker «i betydelig risiko» for dårlig mental helse og nød, og at å ha én klinikk ikke var «et trygt eller levedyktig langsiktig alternativ». Evalueringen av klinikken pågår ennå, og en endelig rapport forventes i 2023. Likevel tar altså det britiske NHS (National Health Service) grep.

Klinikken, ved navn Gender and Identity Development Service (GIDS) har vært hyppig omtalt i britiske medier de siste årene, blant annet som følge av søksmålet fra den tidligere pasienten Kiera Bell, som fikk behandling der da hun som 16-åring identifiserte seg som mann. Bell mottok pubertetsblokkere og begynte kjønnsbekreftende behandling, men angret senere på beslutningen og lever i dag som kvinne – det samme kjønnet hun ble født med. Hun fremholder at klinikken burde gitt henne mer motstand da hun var pasient der. Et år etter å ha begynt på pubertetsblokkere, mottok Bell testosteronsprøyter. Som 20-åring opererte hun bort begge brystene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS