PrEP er god forebygging, ikke feil prioritering

Det er på tide at vi stopper moraliseringen over noens valg og møter hverandre med åpenhet og forståelse.

Publisert Sist oppdatert

Torstein Ulserød har i to innlegg på Minervanett (28/6 og 14/7) tatt til orde for at PrEP er feil prioritering av helseressurser. Hans utgangspunkt er delvis i en moraliserende holdning til homofiles seksuelle adferd, delvis basert på hans konklusjon om manglende metodevurdering og kostnadene for samfunnet som Ulserød mener er for høye. Jeg ønsker å imøtegå noen av påstandene og oppklare en del misforståelser.

PrEP som står for PreEksponeringsProfylakse. I korthet går det ut på å gi hiv-negative personer som har større risiko for å bli hiv-positiv forebyggende behandling for å unngå å bli smittet. Det synes som om Ulserød ikke har oppfattet at dette er et tilbud til alle som, etter forutgående vurdering, blir funnet å være i en risiko-situasjon. Både homofile, heterofile og trans-personer har fått dette tilbudet.

Hensynet til smittevern står sterkt i norsk helsepolitikk. Det har også vært oppe flere ganger under Stortingets behandling av forskjellige meldinger og lover. Ved å lese komiteens merknader til Meld.St.34 (Verdier i pasientens helsetjeneste. Melding om prioritering) kommer dette klart frem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS