Trumpcare er i trøbbel

Ferske beregninger viser at republikanernes helsereform sparer store penger for staten, men langt færre kommer til å ha helseforsikring. Det blir vanskelig å selge.

Publisert Sist oppdatert

I går kveld kom beregningene fra Kongressens budsjettkontor (CBO) av virkningene av helsereformen som republikanerne har fremmet i Kongressen og er i ferd med å behandle. CBO anslår at 14 millioner færre vil ha dekning, offentlig eller privat, neste år, sammenlignet med dagens lov. Jeg kommer nærmere tilbake til dette nedenfor.

CBO er en uavhengig institusjon, og har betydelig tyngde. Men i flere dager før beregningen kom, har Trump-administrasjonen forsøkt å undergrave autoriteten til anslaget, siden de fryktet at det ville vise et stort fall i dekningsgraden.

De har et poeng i at slike beregninger er vanskelige, og at CBO i betydelig grad overvurderte effekten av Obamacare (ACA) – riktignok delvis fordi de ikke forutså at mange republikanske delstater ikke ville være med på Medicaid-utvidelsen. På den andre side har de siste års reformer gitt et erfaringsgrunnlag som skulle gjøre det noe lettere å treffe denne gangen. Og CBO traff tross alt bedre enn andre uavhengige anslag den forrige gangen. Når vi tillegg vet at CBOs direktør Keith Hall ble plukket av republikanske kongressledere i 2015 og tidligere har jobbet for George W. Bush, burde også republikanerne lytte.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS