NYHET

– Jeg sluttet å være aktiv i Unge Høyre på grunn av ukulturen

Varsler mot lederne i Unge Høyre. Ukultur knyttet til alkohol og sex – og venneklikker i ledelsen. Fortielse av varsler. Aktive medlemmer slutter.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag 3. oktober ble Ola Svenneby leder i Unge Høyre etter å ha vunnet en kampvotering mot valgkomiteens kandidat, Amalie Gunnufsen. Håkon Snortheim ble første nestleder. Slik ble Unge Høyre plutselig – i strid med valgkomiteens innstilling – eneste ungdomsparti uten kvinner i partiledelsen.

Det var journalistisk interessant: Landsmøtet gikk mot valgkomiteen, og bare et par år etter at metoo-avsløringene rystet ungdomspartiet, var det ingen kvinner igjen i ledelsen. Vi begynte å stille noen spørsmål rundt om i ungdomspartiet. Svarene tok oss i en ganske annen retning enn vi hadde forventet.

– Jeg sluttet å være aktiv i Unge Høyre på grunn av ukulturen, fortalte en tidligere aktiv politiker i partiet.

Og denne kulturen, fortsatte kilden, springer ut av en klikk rundt Svenneby og Snortheim.

Vi snakket med flere kilder som er eller har vært med i Unge Høyre – og et bilde begynte å tre frem. La det være klart: Det kildene fortalte om handler ikke om den type seksuelle overtramp som ble avdekket rundt Kristian Tonning Riise for snart tre år siden. Men kildene forteller at deler av ungdomspartiet fortsatt kjennetegnes av en «alkoholkultur» og «sexkultur» som blandes sammen med politiske føringer og sosial utfrysning – og fortielse av varsler. Og nettopp denne kulturen hadde ungdomspartiet sagt det skulle kvitte seg med.

Partiet visste – for de hadde fått beskjed. I november 2019 kom nemlig et varsel inn til Unge Høyre og Høyre som nettopp beskrev en slik ukultur – med ungdomspartiets nye leder og nestleder som hovedpersoner. Men hva visste valgkomiteen? Hvorfor ble ikke Svenneby innstilt? Hvorfor ble han likevel valgt? Og hadde landsmøtedelegatene all relevant kunnskap da de valgte ny ledelse i oktober?

Da varselet ble sendt inn, var den påståtte ukulturen i hovedsak forbundet med Akershus Unge Høyre. Nå har hovedpersonene inntatt ledelsen for ungdomspartiet som helhet.

Du leser Minervas avsløringer her – om hva ukulturen består i, hvordan den kunne etablere seg etter 2018-avsløringene, og hvordan de tillitsvalgte som forbindes med ukulturen, kunne bli valgt til ledere av ungdomspartiet:

Powered by Labrador CMS