SPALTIST

Sveriges statsminister Stefan Löfven under Almedalsveckan i 2018

Mitt kongerike for en struts

Mens Sverigedemokraterna fosser frem på meningsmålingene i kjølvannet av økende gjengvold i Sverige klarer ikke statsminister Stefan Löfven engang å innrømme fakta: at utviklingen har en sammenheng med innvandring og dårlig integrering.

Publisert Sist oppdatert

For oss sosialdemokrater er det smått fortvilende å ta et overblikk over Europa om dagen. Men av og til er det også fristende å bare gi opp. Enda oftere virker det nesten som om de politiske selvmordene på sosialdemokratisk side er vel planlagt for å slippe å ta ansvar for en situasjon som kommer som følge av noe man selv har vært med på.

For hvordan er det ellers mulig å forstå de siste uttalelsene til statsminister Löfven om kriminaliteten i Sverige?

Det kortsiktige bakteppet her er de siste målingene som viste at Sverigedemokraterna (SD) er Sveriges største parti. Det er en enkeltmåling, men tallene er ikke langt fra sammenstillingen som kan finnes på pollofpolls.se, som nå viser Socialdemokraterna (S) på 24%, SD på 23,2% og Moderaterna på 16,9%. Retningen på grafene er også nok til å gi en sosialdemokrat hår på ryggen. Noe overraskende for mange viser også en undersøkelse fra Sifo at Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, har høyere tillit som statsminister enn Löfven i alle de tre storbyregionene, som jo kan virke noe kontraintuitivt for alle som forklarer SDs vekst med rasisme blant bønder og hillbillyer som aldri har møtt en innvandrer før. SD har nå også vokst seg større enn «Sosserna» blant organiserte i LO, en utvikling som kan gjenfinnes i mange europeiske land. Nå har nemlig også kvinnene i LO begynt å skli fra S til SD.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS