Ukontrollert innvandring ville truet samfunnsmodellen vår

90-tallets Unge Høyre-generasjon forstod ikke at åpne grenser er en virkelighetsfjern idé.

Publisert Sist oppdatert

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen gjør seg noen interessante tanker om innvandring i selvrefleksjonens navn, fra hans egen tid i Unge Høyre. «På 90-tallet var vi tilhengere av åpne grenser. Heldigvis fikk Unge Høyre aldri gjennomslag», begynner Røe Isaksen. Han kunne lagt til at det siste vil nok tilnærmet alle i dagens Unge Høyre være enige i også.

Vi er alle barn av vår tid, og Torbjørn Røe Isaksens Unge Høyre-generasjon var et barn av den ukuelige optimismen som preget 90-tallet og starten av 2000-tallet. Det var «End of history»-generasjonen, sterkt inspirert av liberale tenkere som mente at den ideologiske evolusjon nå hadde nådd sin finale, og at alle land var i ferd med å bli liberale demokratier.

I den sammenhengen kan man forstå at ideen om «fri innvandring» eller «en verden uten grenser» ga mening. Hele verden skulle jo bli vestlige liberale demokratier. Vi trodde at hvis folk bare kom til Norge, så ville de nærmest automatisk, i hvert fall hvis de fikk litt tid, adoptere våre verdier.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS