KOMMENTAR

Bomskudd om ære og islam

Christopher R. Fardan fra C-Rex tar til orde for at vi slutter å snakke om æresvold. Hans kronikk i Aftenposten er faglig svak og lite konstruktiv.

Publisert

Man er ikke minoritetsvennlig hvis man bidrar til å skape berøringsangst i diskusjoner om islam eller æresrelatert problematikk. Vi kommer ikke videre i arbeidet for mer frihet og integrasjon uten åpne og ærlige debatter om vanskelige temaer. Mitt håp er at forskningsmiljøene kan hjelpe oss til å gjøre disse debattene mer nyanserte og kunnskapsbaserte.

Derfor ble jeg skuffet da jeg leste kronikken til sosiologen Christopher R. Fardan i Aftenposten 29. februar. Jeg undret meg over hvordan en forsker fra et så anerkjent miljø som Senter for ekstremismeforskning (C-Rex) kunne komme med noe så svakt underbygget og så polemisk. I stedet for å heve nivået på debatten bidrar han til det stikk motsatte. 

Kronikken har tre grunnleggende svakheter: For det første tillegger Fardan sine meningsmotstandere holdninger de ikke har. For det andre viser han en tydelig mangel på forståelse for både islam og æreskriminalitet. For det tredje anerkjenner han ikke æresproblematikken, men reduserer den i stedet til «vold i nære relasjoner». Den siste er den mest alvorlige svakheten fordi den er direkte usolidarisk overfor ofre for æresvold og progressive krefter i minoritetsmiljøer som kjemper for større frihet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS