DEBATT

Maldivenes påtroppende president Mohamed Muizzu (t.v) i møte med utgående president Ibrahim Mohamed Solih 1. oktober 2023.

Islamistisk understrøm på Maldivene

På Maldivene skjer det en gjennomgripende endring utenfor medienes søkelys. Det handler om den økende innflytelsen til islamistene.

Publisert

Maldivene består av over tusen øyer som er orientert på en nord-sør-akse i Det indiske hav. Øyene ligger på atoller, korallrev som utgjør restene av vulkanske fjell som har blitt senket ned under havoverflaten. Der fjellene var, ligger det nå vakre, turkise laguner. Landet har 457 900 innbyggere. 1,5 millioner turister besøker landet hvert år. 

Øyene var i førislamsk tid bebodd av buddhister, antakelig fra Sri Lanka og Sør-India, og det er også funnet gjenstander med motiver fra Induskulturen, fra 2700-1700 før vår tid. Maldiverne regner år 1153 som året da islam ble innført. 

I historietimene på skolene ble barn inntil nylig fortalt følgende historie om hvordan konverteringen til islam fant sted: Hver måned pleide en lokal maldivisk sjødemon å dukke opp i en ball av lys. Denne djinnen krevde en lokal jomfru. Neste morgen ble jomfruen alltid funnet død, og djinnen var borte vekk. En dag kom en muslimsk omreisende på besøk til Maldivene. Hans navn var Abul Barakau-ul-Barbari. Han fikk høre om djinnen, og tilbød seg å sitte oppe hele natten og lese høyt fra Koranen. Demonen dukket opp, men for hvert vers som ble lest opp, ble den mindre og mindre, inntil den fikk plass i en flaske. Den omreisende forseglet flasken og kastet den til havs. Kongen, Kalaminja, lovte å konvertere til islam, dersom det neste måned ikke dukket opp noen djinn. «Da dette ikke skjedde, raserte kongen de gamle templene.»

På 1340-tallet var den legendariske, muslimske eventyreren Ibn Battuta en qadi på Maldivene. En qadi er dommer i religiøse spørsmål. Han var forferdet over hvor halvhjertet islam ble praktisert. «Kvinnene dekker ikke til hodene sine, ikke engang deres dronning gjør det, og de kammer håret til den ene siden. De fleste går bare kledd med et forkle fra livet og ned. Resten av kroppen er eksponert. Da jeg [jobbet der], forsøkte jeg å sette en stopper for denne praksisen og beordret dem til å gå påkledd, uten at jeg fikk gjennomslag.»

Gjennomslag for en strengere fortolkning av islam kom først seks hundre år senere. 

Islamisering

Fra 1990-tallet startet Saudi-Arabia finansiering av salafismeundervisning i land som Sri Lanka og Maldivene. Spredningen av islamisme var et globalt fenomen, og da fenomenet nådde et 100 prosent sunnimuslimsk øysamfunn som Maldivene, ble konsekvensene mer omgripende enn i mange andre land. 

Islamistiske barneskoler ble opprettet i Malé, den tettbygde lille øya som er landets hovedstad. Tsunamien i 2004, som tok livet av over åtti mennesker der, ble tolket som en straff fra Allah fordi maldiverne hadde forlatt den sanne tro. I 2007 sprengte islamistiske terrorister en bombe i Malé som skadet et dusin utenlandske turister. En islamist fra Maldivene deltok også i terrorangrepet i Mumbai i 2008. Etter påsketerroren i Sri Lanka i 2019, ble det hevdet at lederen, Zahran Hashim, hadde ligget i skjul på Maldivene en tid før angrepet.

Knuste buddhaer

Maldivenes første flerpartivalg ble holdt i 2008. Det islamistiske partiet Adhaalath gjorde det bra. For å få flertall i nasjonalforsamlingen måtte den nye liberale presidenten Mohamed Nasheed, en tidligere samvittighetsfange, medta islamistene i en koalisjon. Slik kom islamistene i regjering. Demokratiet, som islamistene egentlig var motstandere av, endte opp med å bli islamismens fødselshjelper

Nasheed ønsket å modernisere landet, og han ønsket internasjonalt fokus på hvordan global oppvarming kom til å påvirke land som Maldivene. Hans koalisjon med islamistene slo raskt sprekker. Adhaalath-partiet havnet i konflikt med Nasheed om en dommeravsettelse. Islamistene anklaget presidenten for å være en fiende av islam. 

I februar 2012 ble Nasheed presset til å trekke seg. Samme dag stormet islamister nasjonalmuseet og smadret alle statuer av Buddha og førislamske kunstgjenstander. En museumsansatt intervjuet av AFP gråt da han så hva de hadde gjort. «Vi mistet alle våre statuer fra 1200-tallet. De var laget av korall- og kalksten. Det er umulig å restaurere dem». En kuriositet er at skattene kan ha blitt filmet av et norsk dokumentarteam som besøkte museet i 1983.

Ved presidentvalget i 2013 ble Yameen Abdul Gayoom valgt. Han representerte et islamistisk parti. Nye religiøse forordninger kom på plass. Islam ble innført som obligatorisk skolefag fra første til tolvte klassetrinn. Alle moskéer ble underlagt det islamske departementets kontroll. Opposisjonelle ble arrestert og på et tidspunkt ble også to høyesterettsdommere anholdt. 

Attentat

I årene under Yameens brutale styre fra 2013 til 2018 måtte liberale maldivere kommunisere i lukkede grupper på Facebook. Men samtidig brukte islamistene internett til å føre sosial kontroll. Moderate lærde ble hengt ut. Noen valgte å forlate landet. Andre ble angrepet på åpen gate, slik som Afrasheem Ali, teolog og medlem av nasjonalforsamlingen. Gjerningsmannen ble arrestert og dømt. Skribenten Ahmed Rilwan ble kidnappet og drept i 2014. Den reflekterte bloggeren Yameen Rasheed, anklaget for å være sekulær, ble knivstukket og drept i oppgangen der han bodde i 2017. Tre utlendinger ble knivstukket i et angrep i 2020. Tidligere president Nasheed ble forsøkt drept av jihadister i et bombeattentat i 2021.

Menn fikk ta flere koner. Kjønnslig omgang utenfor ekteskapene ble straffet med hundre piskeslag. Kvinner var etter loven pålagt å vise «total underkastelse» for sine ektemenn, selv om de hadde søkt om skilsmisse. Kvinner i Malé følte et økt press for å gå med håret tildekket. Internasjonal kritikk av maktovertakelsen i 2012 førte til at Maldivene trakk seg ut av Samveldet av nasjoner, The Commonwealth, i 2016. Fire hundre jihadister tok veien fra Maldivene til IS i Syria. De som rekrutterte folk til IS, hadde etter sigende en enkel metode: De oppsøkte unge menn som grytidlig gikk alene til bønn. Fra morgenbønn til bombedrønn. Det vakte oppsikt da et ungt ektepar fra Malé forlot sine tre barn og reiste til Syria. Han ble drept i strid rett etter ankomst, og hun endte med å vaske og lage mat for andre jihadister. En bekjent kommenterte tørt: «De var ikke så glade i dette livet.»

Maktesløshet

Islamistene har skapt en trykkende stemning på Malé. De trange enveisgatene og forskansningen mot sjøen som er oppført for å verne mot bølgene, bidrar til atmosfæren. High-end-turisme har gitt maldiverne stor velstand, men folk bor i små leiligheter i bygårder som er oppført tett-i-tett. Nesten ingen turister besøker hovedstaden. Turistene blir fraktet med båt direkte fra flyplassen til resortene, eid av maldiviske familier. På resortene er flertallet av de ansatte utlendinger. Der kan turistene drikke og spise det de vil – og ta selfie i bikini.

Har islamistene støtte fra flertallet? Mange ungdommer i hovedstaden er ikke særlig religiøse. Malé har en levende kafékultur. Det er lett for unge maldivere å besøke Europa via Storbritannia. Maldivene gjenopptok medlemskap i Samveldet av nasjoner i 2020, under et moderat intermezzo. Alkohol og utesteder finnes ikke i Malé, men narkotika er tilgjengelig. Som andre steder hvor gatene er under sterk religiøs kontroll, vokser det frem en parallell hedonisme. Tro og rus kan være ulykkelig forent i ett og samme individ.

Liberale maldivere er pessimistiske. I samtaler kommer Saudi-Arabias rolle opp. Hva om fornyelsen av kongedømmet i Saudi-Arabia kan lede til en oppmykning av pensum på de religiøse skolene i Maldivene? Er det mulig at pendelen da kan svinge tilbake igjen? Hvor enn merkelig det kan høres ut, kan Mohammed bin Salman være deres beste håp.

Powered by Labrador CMS